Tanker fra tegnestuen – Stof til eftertanke

Mit navn er… Helene Dalsgaard, og jeg er studentermedhjælper hos BY+LAND og så studerer jeg Arkitektur og design på Aalborg Universitet.

For tiden tænker jeg meget på… hvordan jeg kan mærke at det bliver koldere omkring mig i takt med at dagene aftager i længde og skyggerne bliver lange. Jeg forbereder mig på at gå de kolde måneder i møde, med ansigtet rettet mod efterårssolen på min altan, en hue om ørene og en kop kaffe i hånden. Med oktober lagt bag os, tænker jeg på en måned, hvor Covid-19 igen har vist sig at være en utilregnelig størrelse, hvis udvikling er umulig at forudsige. Vi mærker, som i foråret, hvordan vi hver især igen må tænke i nye løsninger for, hvordan vi håndterer hverdagen.

Den offentlige debat har i efteråret været intens at følge, og der diskuteres ligestilling som aldrig før. Jeg kan ikke lade være med at reflektere, og jeg oplever i min dagligdag at være omgivet af stærke og inspirerende kvinder – både i arbejds- og uddannelsesmæssig sammenhæng.

Med de historiske briller på, så har arkitekt-/ingeniørbranchen ikke altid haft en lige så stor repræsentation af kvinder, som der ses i dag. I 2019 kunne FAOD konstatere, at arkitektbranchen slog rekord med andelen af kvinder i direktionen: ”38% af arkitektbranchens samlede omsætning er skabt i virksomheder, hvor der sidder en kvinde i direktionen. Samlet set har 70 ud af de 252 virksomheder i analysen en kvinde i direktionen” (Faod, 2019). Det fremhæves ligeledes, at arkitektvirksomheder med kvinder i direktionen de sidste 11 år, har stået for den største vækst. Det giver stof til eftertanke og om ikke andet, noget vi kan være stolte af. Jeg tror i bund og grund, at vi alle sammen har brug for inspirerende forbilleder at spejle os i – uanset om vi er mand eller kvinde.

Jeg bliver inspireret af… farver og den måde de kan skabe en stemning omkring sig. Det er især tydeligt i den tid vi befinder os i lige nu, hvor træerne lyser gyldent op i landskabet.

 Jeg brænder for… sanselige landskaber og byrum hvor beplantningen, taktile overflader, og rum taler til mere end bare vores synssans.

Jeg har en svaghed for… kontraster. Både set i et fagligt perspektiv i arbejdet med taktilitet, form, og farve. Men også i de ting jeg foretager mig, hvor vinterbadning er med til at give mig fornyet energi og godt humør, gennem kontrasten mellem det kolde vand og den varme sauna.

Husk… at hjælpe hinanden med at holde humøret oppe i den her mærkelige tid.

På tegnebrættet
– Ørum Skole og børnehus i Viborg
– Nyt boligområde på Hedetoften i Appenæs syd for Næstved
– Nyt boligområde på Fenris Alle i Godthåb
– Byrumsprojekt i Vesterå i Aalborg midtby
– Byrumsprojekt på Stjernepladsen på Østre Havn i Aalborg

Anbefalinger
Podcast anbefaling: Hvem har retten til byen? Hvordan fylder vi indhold i vores bymidter og hvilket indhold skal fylde mest? Hvordan skaber vi rum og rammer for det aktive fritidsliv når pladsen er trang og efterspørgslen stor? Lyt til podcasten her: https://www.loa-fonden.dk/aktuelt/2020/hvem-har-retten-til-byen/

Podcast anbefaling: Mit sted – Personlige fortællinger om huse, kroge og pladser og om arkitektur der bevæger. I podcasten ’Mit Sted’ tager kendte danskere os med ud til et sted, der er helt specielt for dem. Et sted, der har betydning for deres liv og hvor arkitekturen spiller en rolle for de følelser og minder, der vokser frem. Lyt til podcasten her: https://www.bolius.dk/mitsted?gclid=Cj0KCQjw8rT8BRCbARIsALWiOvT_KJGevDyQpavP7n816RofkQkZxrZUQE1o7ZwQJmlIXHsW2qanU1saAsZDEALw_wcB

Utzon Talk: Søren og Ole Ryge om bier, blomster og natur 5. NOV 2020, 17:00 TIL 18:00 (vises også corona-venligt digitalt) https://utzoncenter.dk/da/arrangement/utzon-talk-soeren-ole-ryge-8576

Foto: Richard Mosse “The enclave”