En hyldest til vinterlandskabet

Så ramte kalenderen februar måned, og vi er i dag vågnet til en kold dag, hvor frosten danner det smukkeste vinterlandskab. Vi vil som landskabsarkitekter gerne hylde vinterlandskabet, som vi arbejder aktivt med. Mange tænker på naturen som grå og trist om vinteren, men med det rette valg af planter, bliver landskabet en sanselig oplevelse hele året. Stedsegrønne planter kender de fleste. Det er planter, som også er grønne om vinteren, og som derfor er fine til at give fylde og farve til landskabet hele året rundt – for eksempel skimmia og laurbær-kirsebær. Samtidig er de gode skjulesteder og ynglepladser for insekter, egern og fugle. Efter løvfald bliver træernes og buskenes grenstrukturer synlige, og her er flere arter særligt interessante og oplevelsesrige i vinterlandskabet.
For eksempel hvid kornel med de røde grene, papirbarklønnen med bark, der ruller af og troldhasselen med sine snoede grene.

På tegnestuen arbejder vi også tit med sammensætninger af stauder med særligt fokus på lav drift og på årshjulet. For mange stauder er også dekorative i landskabet om vinteren, hvor de står med markante vinterstandere, der er særligt smukke med rimfrost på. Frøstandene er om vinteren, foruden at være utroligt smukke at se på, også en vigtig fødekilde for fuglene. Vi har samlet nogle af de stauder, vi ofte selv vælger med smukke vinterstandere, som er flerårige stauder der hurtigt slutter tæt ,og som kræver et minimum af vedligehold efter etablering.

Billeder af følgende stauder:
Sankthansurt, Sedum spectabile, Sedum hybrid
Solhat og purpursolhat, Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’, Echinacea purpurea
Løvehale, Phlomis russeliana
Høstasters, Aster novi-belgii
Kæmpejernurt, Verbena bonariensis
Prydløg, Allium Millenium