Markusgården Demensplejehjem – Aalborg, 2018

May 2nd, 2018 Posted by No Comment yet

Midt mellem et eksisterende plejecenter og en af Aalborgs skønneste byparker, Østre Anlæg, opføres plejehjemmet Markusgården med 73 boliger – alle egnede til boere med demens. Her er arbejdet med udearealer i flere niveauer – fra tagterrassen til det grønne gårdrum.

Landskabsprojektet omfatter gårdrum, parkeringsareal samt en ydre randbeplantning mod stedets omgivelser. Foruden et højt niveau af tilgængelighed har der været særlig opmærksomhed på at optimere det relativt lille gårdareal på en måde, hvor både fællesskab og ophold i små grupper kan ske i en overskuelig og sanserig kontekst. Midt i gården bevares et fredet lindetræ, hvorom en bænk tilbyder et skyggefuldt hvil med udsigt til de mange frodige og blomstrende blomsterbede, som varierer i udtryk i løbet af året.I tilknytning til husets fællesrum anlægges overskuelige terrassearealer nær bygningerne, og der er lagt vægt på skabelsen af små opholdslommer rundt omkring i gårdrummet.

I arbejdet med beplantningsplanen har der været særligt fokus på farvesætning og mindeskabelse. Farver som erfaringsmæssigt skaber ro og tryghed for personer med demens dominerer, mens udvalgte steder i gårdrummet er accentueret af kraftige signalfarver, der skærper sanserne og inviterer beboerne til at bevæge sig længere ud i gårdrummet  eller hen til vinduerne. Plantevalget er inspireret af traditionelle, danske havebeplantninger.

Samarbejdspartnere: Friis & Moltke, Harde Larsen rådgivende ingeniører

Bygherre: Vivabolig

The comments are closed.